Nieuwsarchief 2017 -2018: eerder geplaatste berichten.

4 december 2018; molen in de rouw.

Gisteren ontvingen we het bericht dat Roelof Lubbers uit Lochem, molenaar in Zwiep, op 72-jarig leeftijd is overleden. De molen 'Agneta' staat daarom deze week in de rouwstand.
Ons medeleven gaat uit naar de naasten van Roelof.

3 november 2018; recht praten wat krom is .....

Hoewel we meestal mooie, nette rechte balken willen zagen werkt de natuur daar niet altijd aan mee. Soms zijn de bomen te krom om daaruit een strakke, rechte balk te kunnen zagen. Dan rest ons niets anders dan er een mooie, vloeiend kromme balk van te maken. Als die dan even ligt, met de bolle kant omhoog, dan trekt het ook nog weer recht. En zo wordt wat krom is uiteindelijk toch nog recht.
een mooie vloeiend krom gezaagde lange schoor

16 oktober 2018; Henk Deunk geslaagd !

Henk Deunk mag zich vanaf vandaag gediplomeerd vrijwillig molenaar noemen. Op molen de Hoop in Giesbeek heeft Henk met goed gevolg het landelijk examen afgelegd. Gerard Effting en Jelle Wierda boden hem na de succesvolle afloop namens het bestuur, felicitaties, bloemen en de "sleutel" van de molen aan.
Henk, namens ons allemaal van Harte Gefeliciteerd en nog vele jaren heel veel molenplezier.
Henk Deunk geslaagd

6 oktober 2018; Uitje vrijwilligers.

Wekelijks staat de groep vrijwilligers van de molen 'Agneta' klaar om gasten te ontvangen. Dan hebben we het ook wel verdiend om eens een gezellige dag voor de vrijwilligersgroep zelf te organiseren. Afgelopen zaterdag zijn we op bezoek geweest bij Kasteel Rosendael. waar we een rondleiding hebben gehad door het kasteel. Hierna is in Ruurlo de dag met een etentje afgesloten. Leuk om weer eens met een (bijna) complete groep vrijwilligers bij elkaar te zijn.
Een bijzonder geslaagde dag.
uitje vrijwilligers kasteel Rosendael

10 februari 2018; Baas boven baas.........

Terwijl wij met de molen de schoren zagen voor molen de Goede Hoop in Mijnsheerenland hebben de zagers van Houtzagerij Angeta duidelijk grotere plannen voor de komende week. Stammen populier van 1 tot 1.5 meter doorsnede; daar komt iets meer bij kijken om die te verzagen ! schoor voor molen de goede hoop in mijnsheerenland stammen populier met zeer grote doorsnede

27 januari 2018; Bezoek werkplaats Vaags in Aalten

Vandaag hebben we met bijna alle vrijwilligers een bezoek gebracht aan de werkplaats van de firma Vaags in Aalten. De meesten van ons waren daar nog nooit geweest en wilden wel eens zien waartoe de molenmakers allemaal in staat zijn. Het werd een hele gezellige en leerzame middag. Vooral het klinkwerk aan een "nieuwe, originele" potroede was indrukwekkend. Als de mannen van Vaags uitleg geven voel je hun passie voor het werk.
Walter, Martijn en Gerben: bedankt voor de geweldige ontvangst en de boeiende uitleg.
bezoek aan werkplats Vaags in Aalten door vrijwilligers bezoek aan werkplats Vaags in Aalten door vrijwilligers

23 oktober 2017: Gerrie Klein Falckenborg geslaagd !

Gerrie Klein Falckenborg heeft maandag 23 oktober op de Piepermolen in Rekken laten zien dat hij voldoende praktische en theoretische kennis bezit om het diploma Vrijwillig Molenaar te behalen. Jelle Wierda en Gerard Effting boden, namens het bestuur, Gerrie een bos bloemen aan en reikten hem ook de sleutel van de molen uit.
Gerrie, namens ons allemaal, van Harte Gefeliciteerd en dat je nog vele omwentelingen mag maken.
Gerrie Klein Falckenborg geslaagd

7 oktober 2017; en nog meer lange schoren ...

We zijn de laatste weken volop bezig met het zagen van lange schoren. Voor de molen van Bronkhorst hebben we zowel nieuwe korte als ook lange schoren gezaagd. De St Petrusmolen in Venray kreeg ook een nieuwe schoor die met het zaagraam in de molen gezaagd is. En vandaag hebben we een lange schoor gezaagd voor de Hollicher Muhle. Dankzij een stevige windkracht 3-4 Bft hebben we de hele dag op windkracht kunnen zagen.
lange schoor zagen Hollicher Muhle

maart 2017; Jonker Joost projekt.

Eens in de drie jaar wordt voor de basisscholen in Ruurlo het zogenaamde Jonker Joost projekt georganiseerd. Daar horen ook een aantal buitenschoolse actieviteiten bij waaronder een bezoek aan de molen Agneta . Afgelopen weken zijn er in totaal zo'n 150 kinderen van drie Ruurlose scholen op de molen geweest; de Kerst Zwart school, de Driesprong , en Wonderwijs.
Jonker Joost projekt, school Wonderwijs

januari 2017; Een nieuw molenjaar weer begonnen.

Ijzel en sneeuw zorgden voor wat vertraging bij het verwijderen van de kerstverlichting, maar dat is zaterdag de 14e januari dan alsnog gelukt. De molen kan dus weer datgene doen waarvoor ze gebouwd is: draaien. Op 7 januari was er al weer gezaagd, dus we kunnen met recht zeggen dat het molenjaar 2017 nu echt begonnen is.
Hopelijk tot ziens op de molen !


(C)2003-2019 Stichting vrienden van de molen 'Agneta';DJW Lobeek