Nieuwsarchief 2011 / 2012: eerder geplaatste berichten.

17 september 2013 De Agneta heeft een grote vriend verloren.

Lou

Afgelopen dinsdag 17 september is geheel onverwacht Lou Banda overleden
Lou was voorzitter van de Stichting vrienden van de molen 'Agneta'. Vanaf het allereerste begin was hij bij deze stichting betrokken.

Het begon allemaal met een oproep in de krant waarin Walter Vaags, eigenaar van de molen Agneta, op zoek ging naar vrijwilligers die de molen op zaterdag wilden laten draaien. Dit was aan het einde van het jaar 2000.
Een groep enthousiastelingen meldde zich aan en in 2002 werd de stichting opgericht om structuur aan te brengen in het vrijwilligerswerk. Lou nam meteen de taak van voorzitter op zich. De molen was in eerste instantie elke tweede zaterdag van de maand open. Daarna werd het om de zaterdag en tegenwoordig is de molen iedere zaterdag geopend en wordt er ook bijna iedere zaterdag op ambachtelijke wijze gezaagd.

Bij de techniek van het zagen lag Lou's hart het meest. Hij was enorm geÔnteresseerd in techniek. Hij ging hierover ook graag met mensen in discussie. Bij problemen had hij altijd wel een passende technische formule paraat. Hij wist ook veel over hout. Over het draaien van een boom had hij zijn eigen theorieŽn.
Lou genoot sowieso van discussies. Tijdens de koffiepauzes op de molen ging hij er dan ook graag goed voor zitten. Hij zat dan genoeglijk met zijn kop koffie en wist over de meest uiteenlopende onderwerpen een boom op te zetten. Hij was een onnavolgbare verteller en al gebarend bracht hij zijn verhalen voor het voetlicht. Zorgvuldig formulerend zette hij zijn standpunten en ervaringen uiteen, vaak vergezeld door een ingetogen grijns.
Nadat hij met pensioen was gegaan heeft Lou in 2010 zijn molenaarsdiploma gehaald. Hij was zeer betrokken bij de opleiding van nieuwe molenaars. Iedere maand ging hij nog naar Arnhem naar de molenaarsopleiding. Ook op de Agneta hield hij zich bezig met het opleiden van molenaars.
Lou genoot van het geven van rondleidingen op de molen. Door zijn vertelkunst wist hij hele groepen te boeien en bracht hij zijn enthousiasme op velen over.

Lou vertegenwoordigde de molen naar buiten toe. Hij kende vele mensen en vele mensen kenden hem.

De molen staat in de rouw (de wieken staan door het hoogste punt) om respect te betuigen aan een markant molenaar en voorzitter. Wij, als vrienden van de molen Agneta, zullen hem missen.7 september 2013 Kraan voltooid

Behalve dat in de vakantieperiode hetdak van de zagerij is vernieuwd, is ook de giekkraan in de afgelopen weken verder afgemaakt. De vrijwilligers hebben afgelopen zaterdag voor de eerste keer deze kraan gebruikt om de boom op de zaagslede goed uit te lijnen voor zaag.
Een beeld van hoe het was, en hoe het nu is:
hoogenkamp giekkraan

4 mei 2013 Agneta maakt stroom

Sinds vandaag heeft onze molen er een functie bijgekregen, namelijk die van stroomproducent. In de afgelopen week heeft de fa. Vaags een generator geinstalleerd en vandaag was het zover dat we voor de eerste keer de generator in het werk konden zetten.

De installatie is bedoeld als test- /demonstratieopstelling om geinteresseerden in deze techniek te kunnen tonen hoe op eenvoudige wijze stroomopwekking met een traditionele windmolen mogelijk is. De generator kan bij 120 omw/min zo'n 12kW opwekken. Daarvoor moet de molen 65 enden draaien, wat een heel gebruikelijke snelheid is.
Omdat het een demonstratieopstelling betreft en vanwege het beperkte aantal draaiuren dat Agneta maakt is er nog niet voor gekozen om de opgewekte stroom ook daadwerkelijk nuttig te gebruiken. Er wordt op dit moment niet naar het net geleverd, maar de opgewekte stroom wordt toegevoerd aan een 9 kW kachel. Dus ook met een slechte zomer zit Agneta er warmpjes bij !
De generator is via een eenvoudig rondsel (met kunststof staven) direct, zonder enige verdere overbrenging, aan het spoorwiel gekoppeld.
Een elektromagneet houdt de generator vast in de werkstand. Een thermische beveiliging in de generator schakelt zonodig deze elektromagneet uit, waarna een gewicht de generator automatisch uit het werk trekt.
Voor meer informatie zie website fa. Vaags

generatorKraan wordt geplaatst

Vaags is in de afgelopen weken begonnen met het plaatsen van een giekkraan bij de molen. Deze giekkraan is afkomstig van Klompenfabriek Hogenkamp uit Doetinchem en is daar op de locatie aan de Varsseveldseweg altijd in gebruik geweest, totdat het bedrijf in 2001 verhuisde naar bedrijventerrein Wijnbergen. De kraan krijgt uiteindelijk twee functies:
- de mast van de giekkraan zal gebruikt worden als bevestigingspunt voor de elektriciteitskabel van de kraan van de houtzagerij.
- de vrijwilligers kunnen gebruik maken van de giekkraan om lange bomen uit te lijnen op de de zaagslede.

Giekkraan

Wij zijn weer begonnen.

Hoewel het vorige bericht op deze site al weer geruime tijd gelden is geplaatst betekent dat niet dat we als vrijwillgers hebben stilgezeten. Integendeel, in 2012 hebben we maar liefst veertig zaterdagen met de molen gezaagd. De wind liet ons nog wel eens in de steek, dus veel van die zaterdagen is er ook met de motor gezaagd, maar dat maakt het zaagwerk niet minder interessant.
In 2013 zijn we meteen weer goed begonnen. Een lange schoor is inmiddels afgezaagd en zaterdag de 12e is een krom voeghout gezaagd. Een tweede krom voeghout staat voor zaterdag de 19e gepland (een mooie gelegenheid om eens te komen kijken naar dit figuurzagen in het groot).
Graag tot ziens op de molen !

12 mei 2012 Nationale Molendag

Geholpen door het redelijk goede weer - slechts af en toe onderbroken door een buitje - was het gezellig druk deze dag. Een vijftigtal bezoekers kwamen in de loop van de dag 'Agneta' bezoeken.

11 mei 2012 Gaon etten in de Achterhoek.

Gaon etten in de Achterhoek is een prachtig initiatief om de Achterhoek te promoten. Of zoals Gaon het zelf omschrijft:
Gaon etten in de Achterhoek betekent dat u in de Achterhoek eet op een zestal prachtige locaties! Waar u precies gaat eten houden we nog even geheim, dat is een verrassing......... Als u een diner boekt dan geven wij u 48 uur van te voren per email de exacte lokatie door. Wat u gaat eten? De ingrediŽnten van het eten dat we u serveren komen allemaal uit de Achterhoek: u eet de Achterhoek in de Achterhoek.

Vrijdag 11 mei was de locatie onze molen. Maar liefst een 160-tal gasten hadden zich voor deze avond aangemeld, die vanaf ca. 20:00 uur allemaal ongedwongen bij elkaar aanschoven aan de lange, fraai gedekte tafels die in de zagerij stonden opgesteld. Tussen de gangen van het menu door konden de gasten een kijkje nemen bij het zaagraam, in de filmzaal de film van Jos Maessen bekijken, of de trappen naar de stelling beklimmen.
Al met al een geweldige avond in een ontspannen atmosfeer waarop, voor zover wij konden nagaan, zowel de gasten als ook de vrijwilligers van 'Agneta' volop genoten hebben.


Gaon         Gaon

Gaon

22 oktober 2011 Morgan Club bezoekt Agneta.

Zaterdag 22 oktober organiseert de Morgan Club Deutschland, Sektion Mitte een molen-tourrit, waarbij ze o.a. een bezoek brengen aan de molen Agneta.
Maar liefst 28 van deze prachtige oldtimers zullen Ruurlo kort aandoen. Voor de liefhebbers: de Morgan Club zal ca. 14:15 uur bij de molen arriveren.

Morgan

september 2011 straatversieringen met de molen Agneta.

De bewoners van de Loolaan hebben dit jaar de straatversiering voor het Septemberfeest helemaal vernieuwd. Onder het motto ?Ik hou van Ruurlo? is naast o.a. Huize Ruurlo en boerderij het Loo ook de molen Agneta prominent aanwezig in de nieuwe straatversiering.
Als het aan de Vrienden ligt is het geen vraag meer wie de straatprijs 2011 wint :-)

straatversiering Loolaan 2011 Agneta straatversiering Loolaan 2011
Onze "molenburen" van de Borculoseweg hebben al langere tijd de Agneta als onderwerp voor hun straatversiering.
straatversiering Loolaan 2011
En ook in de straatversiering van de van Arkellaan komt de molen voor.
straatversiering Loolaan 2011

3 augustus 2011 Braderie Ruurlo.

Dit jaar stond de Stichting vrienden van de molen Agneta ook op de Ruurlose braderie met een stand. De Mallejan is klaar en die wilden we graag aan het publiek laten zien. We hadden er meteen een wervingsactie voor donateurs aan vast willen knopen. Helaas verslechterde het weer aan het eind van de middag, waardoor de piloot op het laatste moment helaas geen toestemming kreeg om op te stijgen.

Stichting op braderie Ruurlo 2011


2 augustus 2011 Boerderij Fietstocht.

Vandaag vond de jaarlijkse boerderij fietstocht - georganiseerd door Jong Gelre, LTO Noord afdeling Berkelland en de NBvP Vrouwen van NU - weer plaats. Een fietstocht waarbij de deelnemers de gelegenheid krijgen even achter de schermen te kijken bij een aantal agrarische (of aanverwante) bedrijven. Dit jaar was Agneta in de route opgenomen. Mede dankzij het fraaie weer hadden zich bijna duizend fietsers ingeschreven. Om ca.13:30 uur kwamen de eerste fietsers aan bij Agneta en in de daarop volgende uren was het een grote, maar gezellige drukte in de molen. Natuurlijk werd er gezaagd, zodat de bezoekers dit historisch stukje techniek zelf konden ervaren. Al dan niet voorzien van een drankje of een bratwurst en onder begeleiding van de Brenn'taler Spatzen konden de fietsers gezeten op een boomstam ook even uitrusten. Een dergelijke grote groep bezoekers in een paar uur tijd door de molen leiden vraagt natuurlijk om enige extra organisatie, maar Gerrit, Gerard, Jelle, Judith, Bram en Lou hebben alles in goede banen weten te leiden. Te beginnen met Gerard als de verkeersregelaar om de grote stroom fietsers in goede banen te leiden. Dan Lou en Gerrit en Bram bij de zaag, Jelle op de stelling en op de weg naar buiten Judith die nog wat informatie kon geven en die middels de merchandising probeert om de kas van de Stichting wat te spekken.

Onderstaande foto's geven een beeld van deze dag.
boerderij fietstocht 2011 drukte
Het was gezezellig druk.

boerderij fietstocht 2011 Brenn'taler Spatzen
Brenn'taler Spatzen zorgen voor de muzikale ondersteuning.

boerderij fietstocht 2011 aandacht voor het zagen
Gerrit en Lou aan de zaag; geboeid kijken de bezoekers toe.

boerderij fietstocht 2011 Bram geeft uitleg
Vol aandacht luistert men naar Brams deskundige uitleg.

boerderij fietstocht 2011, Judith
Judith neemt de merchandising voor haar rekening.


april 2011 Mallejan.

Na een lange, lange reeks van schoren zagen (waaronder twee stuks voor Agneta) was er zaterdag 16 april een keer geen zaagwerk.
Bennie had de afgelopen weken weer flink wat werk verzet voor de Mallejan en met het prachtige voorjaarsweer was er dus mooi gelegenheid de losse delen van de Mallejan voor het eerst in elkaar te zetten.
Op onderstaand foto's krijgt U een beeld hoe het er nu uitziet. De komende tijd is er nog het nodige werk te verzetten. Zo zal onderandere de Mallejan afgelakt worden, de zeskantmoeren zullen worden vervangen door vierkante moeren en er moet nog wat ijzerwerk worden aangebracht.
lange schoren
lange schoren(C)2003-2019 Stichting vrienden van de molen 'Agneta';DJW Lobeek