Nieuwsarchief 2009 / 2010: eerder geplaatste berichten.

September 2010: lange schoren.

Voor iedereen die wil zien hoe er met het zaagraam in de molen gezaagd wordt is er nu volop gelegenheid dit te bekijken. In de afgelopen maanden hebben we al verschillende lange schoren gezaagd en ook voor de komende weken staan er nog wekelijks wat op de planning.

Deze schoren hebben een lengte vanaf ca. 12 meter tot wel een 17 meter.

U bent op zaterdag van harte welkom op de molen om dit zelf te komen bekijken. lange schoren

Lange schoor van 17 meter in de maak; een imposant stukje zaagwerk.Voor een uitleg hoe een dergelijk lange schoor wordt gezaagd zie de pagina met de techniek van het zagen.

lange schoren

29 april 2010 Marcel 50 jaar !!!

Marcel, namens de Vrienden, van harte gefeliciteerd met je 50ste verjaardag.

Daarvoor mag de molen wel in de vreugd.

17 april 2010 Agneta in vreugd: molenaars geslaagd !

En nu hebben we een goede reden de molen in de vreugdestand te zetten. Twee van onze vrijwilligers, te weten Lou Banda en Nico Heinen, zijn vrijdag 16 april geslaagd voor het landelijk examen vrijwillig molenaar.
Op de molen De Prins van Oranje in Bredevoort hebben beide heren de examencomissie van De Hollandsche Molen laten zien dat ze de kennis en vaardigheid bezitten om op verantwoorde wijze molens te laten draaien. Proficiat !

De Stichting vrienden van de molen 'Agneta' kan nu een beroep doen op zes molenaars.
Vier uit "eigen kweek": Wim Lobeek, Gerard Effting, Lou Banda en Nico Heinen
en de twee molenaars die van verre kwamen: Geert Buys en Jelle Wierda

24 maart 2010 Agneta opnieuw in rouw

Wegens het overlijden van Evert Postel, molenaar van de Zwiepse Molen, is Agneta opnieuw in de rouwstand gezet. Evert Postel is 23 maart j.l. op 80-jarige leeftijd overleden.

16 maart 2010 Agneta in rouw.

Vanwege het overlijden van Appie te Lintum is de Agneta in de rouwstand gezet.

Appie te Lintum was voormalig eigenaar van molen de Bataaf in Winterswijk. Daarnaast was hij bestuurslid van de stichting de Bataaf en beoogd molenaar van de molen na de opening in Mei.

Helaas mocht hij de voltooing van de restauratie niet meer meemaaken.

december 2009 Malle Jan.

Na de Malle Jan opnames die in 2007 zijn gemaakt voor de film (zie nieuwsarchief 2007) ontstond de wens om zelf ook een Malle Jan te bouwen. En nadat achter de houtzagerij de resten werden gevonden van een Malle Jan die ooit bij de molen is gebruikt, was het besluit snel genomen. Wij zouden deze Malle Jan weer in oude glorie herstellen.
Van de resten was eigenlijk alleen nog een deel van het ijzerwerk bruikbaar. Al het houtwerk was inmiddels zo goed als vergaan. En dus waren er ook geen wielen. We hebben nog even overwogen om zelf nieuwe wielen te gaan maken, maar dat idee hebben we uiteindelijk laten varen. Toen er op Marktplaats een paar prachtige wielen te koop werden aangeboden hebben we die aangeschaft en daarmee was het startsein voor het herstel van de Malle Jan gegeven.

Inmiddels is er het nodige werk verzet en begint de Malle Jan vorm te krijgen.

malle jan


malle jan

3-10-2009 Krom voeghout.

Kan het nog veel krommer ?

Zaterdag 3 oktober is er door de vrijwilligers een krom voeghout gezaagd. Nu hebben we dat wel vaker gedaan, maar zo krom als deze zaterdag maken we ze maar zelden. Figuurzagen maatje XXXL.
Op de foto de vrijwilligers die deze zaterdag op de molen aanwezig waren v.l.n.r.:
Bram te Brake, Jelle Wierda, Gerrit Hengeveld , Wim Lobeek en Bennie Reindsen.

krom voeghout

22-08-2009 model wipmolen Noorderloos

Louis Sterkenburg uit Hilversum heeft in ongeveer 2 jaar tijd een werkelijk schitterend 1:10 model gebouwd van de Boterslootse molen in Noordeloos.
Dit model staat sinds zaterdag 22 augustus opgesteld in de bezoekersruimte van Agneta. Met een deel van de bekleding van het bovenhuis en de ondertoren losgenomen is op een prachtige manier de werking van de wipmolen te zien.

model wipmolen Noordeloos; Louis Sterkenburg

mei 2009: Cultureel Erfgoed project basisscholen Ruurlo.

Om de ruurlose jeugd kennis te laten maken met het cultureel erfgoed is, in een samenwerking tussen Arjen van Gijssel, de Culturele Commissie van de basisscholen in Ruurlo en het bureau Edu-Art, het project ontwikkelt "Joost van Heeckeren vertelt".

Onderdeel van dit project was een bezoek aan de molen Agneta voor de kinderen uit de groepen 3, 4 en 5. Maar liefst 235 kinderen zijn in de maand mei op molen geweest.
Zowel kinderen, als ook de vrijwilligers van de molen zijn hierover zeer enthousiast. Een fantastisch project en wij doen de volgende keer graag weer mee.

Kinderen bedankt voor de mooie tekeningen !

30-3-2009 Afscheid meester Bert Kettelerij

Bert Kettelerij neemt na 36 jaar les te hebben gegeven aan de Kerst Zwartschool afscheid van het onderwijs. De laatste dagen die hij nog met zijn klas doorbrengt staan in het teken van dit afscheid.
Maandag 30 maart werd 's ochtends eerst de Roekoe-tocht gelopen met de hele klas. 's Middag bracht Bert met zijn vrouw en zijn hele klas een bezoek aan de molen. De middag kan niet meer stuk met limonade, chips, de film over de molen en natuurlijk met z'n allen tot helemaal bovenin de kap van de molen. Best een beetje eng zo hoog, maar wat heb je dan een mooi uitzicht over Ruurlo.

Hierbij wat foto's van dit bezoek (klik op de foto voor een groter formaat).

de klas is van school naar de Agneta gewandeld bovenin de kap van de molen samen de film bekijken uitzicht over Ruurlo vanuit de kap(C)2003-2019 Stichting vrienden van de molen 'Agneta';DJW Lobeek