Nieuwsarchief 2007-2008: eerder geplaatste berichten.

18 december 2008: bezoek Noletmolen, Schiedam

Op uitnodiging van en samen met de vrijwilligers van de Bronkhorster Molen hebben we op 18 december j.l. in Schiedam de molen Nolet bezocht. De molen is onderdeel van de jeneverstokerij Nolet. Het is eigenlijk een moderne windturbine in een oud-hollands jasje.

4-10-2008 Bezoek donateurs Bronkhorstermolen

Zaterdag 4 oktober brachten donateurs, bestuursleden en vrijwilligers van de Bronkhorstermolen een bezoek aan Agneta. Daar konden ze eerst zien hoe een krom voeghout werd gezaagd. Aansluitend werd de film van Jos Maessen vertoond.
Een verslag vindt U op de website van de Bronkhorstermolen (zie 'actueel') met daarbij ook de nodige foto's.

Extra zomeropening voorbij

Ook dit jaar was de molen in de maanden juli en augustus weer elke zaterdag geopend. De toeloop was iets minder dan vorig jaar, maar we mochten toch enkele honderden bezoekers welkom heten. Er is in deze weken ook zoveel mogelijk gezaagd; o.a. een aantal eiken balken en twee lange schoren (douglas) met een lengte van 14 meter. Voor zaterdag 23 augustus stond er een lange spruit (30 cm vierkant) op het programma. De eik die hiervoor gezaagd moest worden had een lengte van bijna 15 meter. En met een geschat gewicht van 4 ton moest de boom met iets zwaarder materieel dan voor ons gebruikelijk is op de zaagslede worden gelegd. De klus kon niet op 1 zaterdag geklaard worden, dus is op 30 augustus het karwei afgemaakt.
(klik op de foto's voor een groter formaat.)

10-5-2008 Molendag 2008

Dit jaar hebben we als extra activiteit tijdens molendag dhr. Smit ingehuurd die liet zien dat er met de motorzaag nog wel heel wat meer gedaan kan worden dan het afkorten van hout. Met ogenschijnlijk groot gemak wist hij de meest fraaie sculpturen uit de boomstammen te zagen.


Ondertussen werd er in de molen ook gezaagd, maar dan iets van een heel ander kaliber. Een krom voeghout, dat is zoiets als figuurzagen in het groot.


Het zaagraam maakt van de boomstam een krom voeghout.

9-5-2008 Opening ontvangstruimte / Première film

Vrijdagavond 9 mei was het dan eindelijk zover: de opening van de ontvangstruimte en de première van de film die Jos Maessen met zijn filmploeg over Agneta heeft gemaakt. In aanwezigheid van een groot aantal genodigden, waaronder natuurlijk onze donateurs, opende de voorzitter van de Stichting, Lou Banda de avond met een korte inleiding. Daarbij werd Jos Maesssen speciaal bedankt voor het maken van de film over Agneta. Vervolgens werd de min of meer officële openingshandeling verricht door Derk van de mölle (Derk Woerts).
Iedereen kon daarna zelf de ontvangstruimte bekijken. Hier werd ook de film van Jos Maessen voor het eerst officieel aan het publiek vertoond. De gasten waren vol lof en aan het eind van elke vertoning klonk dan ook een daverend applaus voor Jos.

Vorig jaar april zijn we gestart met de verbouwing van de zolderruimte boven de zaagslede. Doel was hier een ontvangstruimte in te richten waar we groepen bezoekers zouden kunnen ontvangen en waarin we tevens ruimte zouden hebben voor het inrichten van een kleine expositie.
Daarnaast wilden we graag een film over de activiteiten in de molen die we aan de bezoekers kunnen vertonen als er niet gezaagd wordt. Toen Jos Meassen zich ruim een jaar geleden meldde met de vraag of we het leuk zouden vinden als hij een documantaire over Agneta ging maken, hoefden we daar niet lang over na te denken.

En nu is het dan zover: een prachtige ontvangstruimte waarin we o.a. een zeer fraaie film over de molen Agneta kunnen laten zien.


April 2007: de verbouwing begint met het vernieuwen van het dak.


Mei 2008: de genodigden bijeen voor de opening.


Jos Maessen wordt bedankt voor de film die hij gemaakt heeft.


Derk verricht de opening.


De film wordt vertoond in de zojuist geopende ontvangstruimte.

27-2-2008 TV-opname Omroep Gelderland

Woensdag 27 april zijn er door Omroep Gelderland TV-opnames gemaakt op de molen. Marlies Claasen kwam voor haar programma De Tien van Marlies op bezoek bij Agneta om daar met eigen ogen te zien hoe er al bijna 100 jaar met de molen gezaagd wordt. Er stond die dag een stevige wind, zodat Bennie ook echt op windkracht kon zagen. Ondertussen gaf hij deskundig uitleg aan Marlies, die zelf ook af en toe de handen uit de mouwen stak. Het kan niet anders of het moet een prachtig stukje TV zijn geworden :-)

De uitzending zal zijn op donderdag 13 maart. Allemaal kijken dus !

9-2-2008 Toelatingsexamens op Agneta

Deze zaterdag was werden er op de molen toelatingsexamens afgenomen voor een drietal molenaars in opleiding. De kandidaten haddden 6 weken de tijd gekregen om zich vertrouwd te maken met Agneta en moesten vandaag laten zien dat ze voldoende vaardigheid en kennis hebben om later dit jaar voor het landelijk examen op te gaan.

Twee van de kandidaten, te weten Frans Wopereis (molen Hermien, Harreveld) en Marcel Pot (de Warkense Molen, Warnsveld) wisten de examencommissie te overtuigen en mogen nu dus op voor het landelijk examen. De derde kandidaat moest helaas worden afgewezen.

Namens de Vrienden van Agneta feliciteren we Frans en Marcel met het behaalde resultaat en wij wensen ze alvast heel veel succes voor het landelijk examen dat straks volgt.

Op de foto hieronder zien we Frans Wopereis die zijn kunnen toont aan de heren van de examencommissie.

Expositieruimte

Het werk aan de ontvangst-/expositieruimte gaat tussen de bedrijven door gewoon verder. Met name Bennie en Gerrit zijn voornamelijk volop bezig met het timmerwerk in de ruimte zelf, terwijl Gerard ondertussen met de trap begonnen is.


Nieuwe zeilen

Op de valreep van 2007 hebben we de molen nog van een paar nieuwe zeilen voorzien. De oude zeilen werden wat sleets, dus werd zeilmaker Marc Crins opdracht gegeven een paar nieuwe molenzeilen te maken. De nieuwe zeilen zijn uitgevoerd in WK77 kunststofdoek.

met dank aan Willeke Konink voor de foto's

de oude zeilen zijn eraf gehaald
de oude zeilen zijn eraf.

de oude zeilen zijn eraf gehaald
Frans (m.i.o. Harreveld) kan zo vlak voor zijn proefexamen
een keer een nieuw zeil ophangen. Het korte halstouw
door Frans vastgezet. Marc Crins kijkt toe.


de oude zeilen zijn eraf gehaald
Het lange halstouw vastmaken.

de oude zeilen zijn eraf gehaald
Zwichtlijnen en linkeronderhoektouw vastmaken.

de oude zeilen zijn eraf gehaald
De litsen moeten nog iets strakker gezet worden.

8-9-2007 Monumentendag 2007

Het was deze zaterdag gezellig druk op de molen. Na een wat moeizame start - het weer was ook wat grijs en miezerig - kwam tegen tienen de bezoekersstroom op gang. Intussen lag er een boom op het zaagraam om tot planken verzaagd te worden.
Naar schatting hebben een honderdtal personen deze dag de molen bezocht.

1-9-2007 Zomeropening voorbij.

Evenals vorig jaar was de molen ook dit jaar in Juli en Augustus weer elke zaterdag geopend. Nagenoeg elke zaterdag is er ook gezaagd. Vele honderden bezoekers wisten de weg naar de molen te vinden, waaronder vele toersiten. Wij, als groep vrijwilligers, zijn dan ook bijzonder tevreden met de extra openstellingen

U bent vanaf nu natuurlijke van harte welkom op de molen op onze regulier openingszaterdagen (2e en 4e zaterdag van de maand). De molen is open van 9:00 tot 16:00 uur; het zagen is meestal van ~10:00 tot 15:00 uur.

28-7-2007 Ontvangstruimte; werk in uitvoering.

Eigenlijk hadden we vorig jaar al met de werkzaamheden willen beginnen, maar o.a. asbest in het dakbeschot zorgde voor de nodige vertraging. Maar inmiddels is het er dan toch van gekomen: er wordt gewerkt aan de verbouwing van de zolderruimte boven de zaagslede. Deze ruimte willen we inrichten als een ontvangstruimte voor de bezoekers van de molen. Hier kunnen we onder andere de documentaire vertonen die Jos en Frans momenteel maken (zie bericht hieronder) en een kleine expositie inrichten over molen-gerelateerde onderwerpen.
Het dak is ondertussen geheel vernieuwd, er is een nette vloer aangebracht op de zolderverdieping, de spanten zijn 'ingepakt', ....... . De zelf-gezaagde trapdelen liggen al geruime tijd klaar om tot een complete trap in elkaar gezet te worden, zodat de zolder ook bereikbaar is.

6 en 7-10-2007 Atelierroute 2007

logo atelierroute Annelies en Aniek Elburg zullen in het kader van Atelierroute 2007 exposeren in de molen. Annelies toont haar quilts en Aniek haar tekeneningen.
Zaterdag 6 en zondag 7 oktober van 11 tot 17 uur.
14-4-2007 tik, tik, tik, tik,tik,tik,tik, tik, tik, .......

Het monotone getik van de bilhamer die neerkomt op de steen was ook afgelopen zaterdag weer de hele dag te horen. Vaags heeft 3 blauwe zestiender stenen bij de molen gelegd die door de vrijwilligers van een scherpsel worden voorzien. Met name Geert Buys heeft al menig uurtje zitten billen. Houdt de moed erin: nog maar zo'n 180 uitslagen te gaan !

8-4-2007 Boomslepen met de Malle Jan.

Al een aantal maanden zijn Jos Maessen en Frans Hulsbergen bezig om een documentaire te maken over de molen Agneta en de werkzaamheden die er worden uitgevoerd, zoals molenaarswerk, het zagen en het malen. Jos en Frans zijn amateurfilmers die dit puur voor hun plezier doen, maar daarbij kwalitatief goed werk nastreven.
Als onderdeel van de documentaire is vandaag gefilmd hoe in vroegere tijden met hulp van een zogenaamde Malle Jan het gekapte hout uit het bos werd gesleept.
Een team, onder leiding van Willem van Ommeren uit Brummen, was met twee paarden en een Malle Jan naar het 't Rijkenbargse bos gekomen om daar op de ouderwetse manier een eik uit het bos te slepen. Via deze link meer fotos van deze bijzondere gebeurtenis.
De film zal t.z.t. vertoont worden in de ontvangst- en expositieruimte die we dit jaarop de zolder boven de zaagslede willen realiseren.

5-4-2007 Testdag Bolwerksmolen

Een 4-tal vrijwilligers van Agneta heeft vandaag gezaagd op de Bolwerksmolen in Deventer. Op nog wat kleine werkzaamheden na, is de restauratie afgerond.

Bennie Reindsen en Geert Buys hadden onlangs ieder al één van de zaagramen ingezaagd. Vandaag was het de bedoeling om, samen met molenmaker Vaags , met 2 of 3 zaagramen gelijktijdig te zagen, de winderij te gebruiken, de molen een dag te laten draaien, ..... kortom: te laten zien dat alles naar behoren werkt.
Dat bleek het ook inderdaad te doen. Gerben Vaags had zelf een aantal bomen meegebracht en na wat voorbereidend werk kon het echte zagen beginnen. Onder het toeziend oog van o.a. de gemeente Deventer, de architect en de St. de Overijsselse Molen zijn er op de twee buitenste zaagramen zonder problemen twee balken gezaagd van ~ 4.50 m lang en 0.20 m vierkant. Helaas was de wind te wisselvallig om 'op de wind' te zagen, dus de molen heeft de hele dag voor de prins gedraaid.

Binnenkort zal er een tweede test-dag zijn waarop er met alledrie de zaagramen gezaagd gaat worden. Mogelijk dat daaraan ook weer een paar vrijwilligers van Agneta hun steentje zullen bijdragen.

2-4-2007 Expositie Bibliotheek Ruurlo

In het kader van Het Jaar van de Molens heeft de Stichting een bescheiden
molen-expositie ingericht in de bibliotheek van Ruurlo. Naast wat algemene informatie over de historie van molens en over de verschillende molentypes, zijn er ook modelmolentjes te zien, molenboeken, schoolplaten, een rondsel, fotos van de Berkellandse molens, ........
De expositie is tot 5 mei tijdens de openingstijden van de Bieb te zien.(C)2003-2019 Stichting vrienden van de molen 'Agneta';DJW Lobeek