Nieuwsarchief 2005-2006: eerder geplaatste berichten.

25-11-2006 100.000 omwentelingen in 2006.

Voor de Vrienden van Agneta is een mijlpaal bereikt: 100.000 omwenteling in een jaar. Mede dankzij de extra openstellingen in de zomermaanden werd 25 november de honderduizendste omwenteling gemaakt.
Ondertussen is vandaag (9 december) de kerstverlichting alweer aangebracht en

8-10-2006 CAMERON BALLOONS.

cameron balloons
Met dank aan John Elburg voor deze foto.
En vanuit de ballon ziet het er zo uit.
cameron balloons
Foto gemaakt door de ballonvaartster Miriam Jurg.

7&8-10-2006 Atelierroute 2006

logo atelierrouteruurlo 2006 Ook dit jaar was de molen Agneta weer opgenomen in de Atelierroute Ruurlo. Deze keer exposeerden 2 kunstenaars hun werk in de molen.

Annelies Elburg toonde haar quilt-werk, terwijl haar zoon Niels Elburg met behulp van videocamera, computer en beamer zijn digitale videokunsten vertoonde. In toaal kwamen zo'n 250 bezoekers naar de molen om de werken te bekijken.
videokunst van Niels Elburg zaagraam als omlijsting van quilt

1-9-2006 Donateursavond

Vrijdag 1 september hebben we onze tweede donateursavond gehouden. Ruim 40 belangstellenden waren dit maal op de uitnodiging ingegaan.
Lou Banda, de voorzitter van de Stichting, opende de avond met een korte inleiding over de activiteiten van de Stichting. Daarna werd er een dia-presentatie gegeven door de heer Hagens uit Almelo. Dhr. Hagens is auteur van het boek "Molens, Mulders, Meesters" en hij nam ons aan de hand van vele dia's mee langs de watermolens in Overijssel en Gelderland. En bij elke molen wist hij wel wat historische feiten, bijzonderheden of een anekdote te vertellen.
Na deze presentatie is er gezaagd met het zaagraam in de molen. Aansluitend kon er onder het genot van een drankje en een hapje nog gezellig nagepraat worden.
En net zoals het vorige jaar was ook deze avond weer bijzonder geslaagd.

tijd voor een koffiepauze de zaagdemonstratie is altijd interessant

27-8-2006 Zomerseizoen ten einde

Hoewel we hopen dat we wat het weer betreft nog wel een paar zomerse dagen zullen krijgen, is het wat betreft de extra openingsdagen voorbij. Voor het eerst was Agneta dit jaar in de maanden juli en augustus elke zaterdag voor het publiek geopend. Op zes van deze zaterdagen werd er ook gezaagd.
Hoewel we het niet precies bijhouden zijn er naar schatting zo'n 500 bezoekers geweest, waarvan een groot deel toerist in Ruurlo of naaste omgeving.
Hieronder een paar foto's

Bennie en Geert aan het zagen Agneta nu eens uit een andere hoek bekeken

En de extra openingsdagen zijn ook gebruikt om slechte stellingdelen en alle tussenschoten van het stellinghek te vervangen. Met name Gerard en onze nieuwe vrijwilligers Judith en Jeroen hebben hier het nodige werk voor verzet.
Ondertussen lijkt de natuur al de sfeer van herfst op te willen roepen.

de stelling is onder handen genomen herfstachtige sfeer in augsutus

22-6-2006 Zomeravondconcert Spohia's Lust.

Muziekvereniging Sophia's Lust uit Ruurlo gaf donderdagavond 22 juni haar jaarlijkse zomeravondconcert onder de molen Agneta. Ieder jaar geeft Sophia's Lust een openluchtconcert in 1 van de Ruurlose wijken. De molen en de muziekvereniging bestaan dit jaar samen 300 jaar en omdat beide ook nog eens vernoemd zijn naar freules van de familie van Heeckeren van Kell leek het een aardig idee het concert dit jaar onder de wieken van Agneta plaats te laten vinden.
Tientallen bezoekers vonden een zitplek op de boomstammen rond de molen en konden zo genieten van de (mini-)majorettes, het leerlingenorkest, de drumband en de harmonie.
Agneta draaide ondertussen rustig haar rondjes.

zomeravondconcert Spohia's Lust

Onderhoudswerk Agneta.

In het voorjaar heeft molenmaker Vaags de fokken vernieuwd. De fokken moeten nog wel een keer van een laagje verf worden voorzien. Ook werd er nog wat klein onderhoudswerk verricht. Zo is de baard inmiddels weer geplaatst (en daarop moet het jaartal 1851 nog worden aangebracht). Later dit jaar zal waarschijnlijk de rietbedekking van de kap nog worden hersteld. Deze is in het voorjaar door toedoen van de vogels danig gehavend.
De vrijwilligers zijn begonnen met het vervangen van slechte delen van de stelling en het stellinghek. Op de trappen in de molen zijn extra (lage) leuningen aangebracht.

de nieuwe fokken

10-12-2005 De kerstverlichting brandt weer

Nog maar een paar weken en dan is het alweer Kerst. Dus hebben we de kerstverlichting weer aangebracht. De ster, met een doorsnee van 23 meter, laat in deze dagen zijn licht schijnen over Ruurlo en is al van verre te zien.
Zoals uit de foto's blijkt is het aanbrengen van de ster deels een 'hoogstaande' activiteit.

1 en 2 oktober Atelierroute Ruurlo Barchem

logo atelierrouteruurlo barchem 2005

In het kader van de Atelierroute Ruurlo Barchem 2005 exposeerde Annelies Elburg haar quilts in de molen Agneta.
De Atelierroute, georganiseerd door de Stichting Cultureel Platform Ruurlo, voert langs 15 locaties (waaronder dus de molen) waar deelnemers (professionals en amateurs) uit Ruurlo en Barchem zich presenteren. Ruim 200 geinteresseerden kwamen het werk van Annelies Elburg bewonderen.

tentoongestelde werken bij zaagslede


quilt aan steenkraan

19-08-2005 Gezellige donateursavond.

Vrijdagavond 19 augustus is er voor de allereerste keer een donateursavond gehouden. Ongeveer 40 donateurs waren hiervoor naar de molen gekomen, waar de zagerij met tafels, stoelen, parasols en dergelijke was omgetoverd in een gezellige ruimte.
Lou Banda opende deze avond met een korte inleiding over het belang van donateurs voor de Stichting en de plannen die er zijn m.b.t. het inrichten van een expositieruimte. Vervolgens hield Gerard Effting een korte presentatie over de restauraties die in de afgelopen jaren zijn uitgevoerd aan de molen (gevlucht, voeghouten, zaagslede).
Daarna werd het zaagraam in de molen in werking gezet en kon men de geur van vers gezaagd hout opsnuiven. Bennie liet ondertussen zien hoe de zagen worden gescherpt. En er was natuurlijk ook gelegenheid om de molen te bekijken.
Inmiddels waren de drankjes en hapjes bezorgd en kon er in een heel ontspannen sfeer nog wat ''nagezaagd'' worden. Als Stichtingsbestuur kijken we met een tevreden gevoel terug op een in onze ogen bijzonder geslaagde avond.

Met dank aan de dames Banda, Effting en Reindsen voor hun hulp met de catering.

Kijk hier voor een paar foto's van deze avond.

Agneta decor voor Achterhookse Folkloredansers

De folkloristische dansgroep Achterhookse Folkloredansers uit Ruurlo heeft o.a. de molen gebruikt als decor voor hun nieuwe foto's. Het kan haast niet anders, of het moeten fraaie plaatjes zijn geworden.

Achterhookse Folkloredansers14-05-2005 Nationale Molendag 2005.

Agneta kan terugzien op een gezellige Nationale Molendag 2005. Het zonnetje scheen lekker en er stond een stevige bries die voldoende was om de hele dag op wind te kunnen zagen. Een ruim 8 meter lange boom werd op die manier omgewerkt tot een net stapeltje planken.

Naar schatting een 100 bezoekers mochten we deze dag welkom heten. De dames Banda en Vaags zorgden met koffie en krentewegge voor de inwendige mens van bezoeker en vrijwilliger, waarvoor onze dank !

06-05-2005 Geslaagde molenaar !

Vandaag is Gerard Effting op de molen Nooit Gedacht in Warnsveld geslaagd voor het examen vrijwillig molenaar. Gerard is daarmee de tweede vrijwillige molenaar uit 'eigen kweek' van Agneta.

Gerard, van Harte Gefeliciteerd !
de vrijwillig molenaar


04-03-2005 154-jarige zwanger ?

Wat moeten we daar nu van denken, dat onze 154-jarige jongedame bezoek krijgt van de ooievaar ?
de ooievaar op bezoek


(C)2003-2019 Stichting vrienden van de molen 'Agneta';DJW Lobeek