Nieuwsarchief 2003-2004: eerder geplaatste berichten.

20-12-2004 Onderhoud zaagslede afgerond.

Voornamelijk dankzij de enorme inzet van Bennie Reindsen zijn de zaagslede en het zaagraam weer in topconditie. Zaterdag 23 oktober werd er een begin gemaakt met een grondige onderhoudsbeurt van de zaagslede. Onder andere de glij-/slijtlatten aan de onderkant van de slede (waarmee de slede over de neuten in de vloer glijdt) waren aan vervanging toe.
Maar tijdens het werk bleek al snel dat er wel meer onderdelen in de opknapbeurt mochten worden meegenomen. En zo zijn ook de neuten, de vloerbalken waarop de neuten zijn bevestigd en de glij-ijzers op het zaagraam vernieuwd. En ook slechte stukken in de slede zijn vervangen. Verder is het krabbelwerk weer netjes uitgelijnd en hetzelfde geldt voor het zaagraam. Al met al dus een veel omvangrijkere klus dan aanvankelijk gedacht en Bennie heeft zich dan ook naar hartelust kunnen uitleven.
Hier meer foto's.
demontage zaagslede; klik op foto voor een groter formaat
krabbelwerk paltrok; klik op de foto voor een groter formaat
Een mooie gelegenheid het krabbelwerk eens goed in beeld te brengen. Het is goed te zien dat de aandrijving van de zaagslede relatief modern is (ca. 1914) bijv. in vergelijking met een traditioneel krabbelwerk van een paltrok (zie foto hiernaast).

Op de foto hieronder kijken we langs het zaagraam naar beneden bovenop het krabbelwerk van Agneta. Een hefboom met daarop een taps toelopende pal wordt door de beweging van het zaagraam heen-en-weer bewogen; op de foto van rechts naar links. De pal valt in een ijzeren wiel en door de tapse punt klemt deze zich vast in dit wiel als de pal naar links beweegt. Daardoor wordt het ijzeren wiel een klein stukje meegenomen (gedraaid). Via tanwieloverbrenging en 'rondsel' wordt dan de zaagslede een stukje voorbewogen.
Beweegt de pal weer naar rechts dan wordt de klemming opgeheven. Een 'teruglooppal' voorkomt dat de slede achteruit kan lopen.
Met de drijfriem kan de slede aan het eind van de zaging weer worden teruggereden naar de beginpositie : tapse pal en teruglooppal lossen, drijfriem van vrijloopwiel naar het vaste wiel verleggen en de slede beweegt terug.

krabbelwerk; klik op foto voor een groter formaat


30-10-2004 Bezoek Openluchtmuseum.

De laatste zaterdag van oktober hebben de Vrienden samen met Walter en Martijn Vaags de molens in het Openluchtmuseum bezocht. We begonnen onze molentocht natuurlijk in de rosoliemolen. Omdat de orginele rosoliemolen werd geconserveerd heeft de fa. Vaags voor het museum recent een geheel nieuwe gebouwd: een exacte copy van het orgineel.
Het was zeer interessant om te zien, ook al omdat er ook echt olie werd geslagen.
Vervolgens naar de Delftse molen, waar we gastvrij werden ontvangen door Rolf Klip, die ons ook de hele molen heeft laten zien.
De papiermolen was de volgende en ook hier zagen de molenmakers in ons gezelschap weer het nodige eigen werk.
Als houtzagers moesten we natuurlijk ook de paltrok bekijken, en aldus geschiedde. Hoewel Agneta in veel opzichten afwijkt van een paltrok, waren er toch ook veel punten van herkenning. Hier voelen we ons thuis :-) .
Na een kort bezoek aan de poldermolen ging het tenslotte richting standerdmolen. Er stond een beetje wind en daarom heeft Bennie nog even opgezeild. Zodoende kon de standerd deze dag nog een paar omwentelingen maken.
Kortom: een boeiende en bijzonder geslaagde dag.
rosoliemolen Openluchtmuseum; klik op de foto voor een groter formaat

31-07-2004 Extra openstelling i.v.m. fietstocht.

Zaterdag 31 juli was de molen opengesteld voor de deelnemers aan een fietstocht van de GLTO in Zelhem. En niet alleen de fietsers maakten gebruik van deze gelegenheid om de molen te bezoeken, waardoor het bezoekersaantal uitkwam op ruim 500.
Natuurlijk werd er gezaagd met het zaagraam in de molen. Voor de meesten was het een eerste bezoek aan een werkende houtzaagmolen en menigeen was dan ook onder de indruk toen ze het oude zaagraam van de molen in werking zagen.
Onderstaande foto's geven een indruk van de gezellige drukte deze dag. Klik op de foto voor een groter formaat.

fietstocht glto; klik voor vergroting

fietstocht glto; klik voor vergroting

fiesttocht glto; klik voor vergroting

fiesttocht glto; klik voor vergroting

fiesttocht glto; klik voor vergroting

18-05-2004 Geslaagd !

Dinsdag 18 mei is Wim Lobeek op de Hermien in Harreveld geslaagd voor het molenaarsexamen. Hij is daarmee de eerste van de groep vrijwilligers op de Agneta die de opleiding tot vrijwillig molenaar heeft afgerond.
Enthousiast gemaakt voor de opleiding door Martie te Brake en daarna onder leiding van Geert Buys de voor een molenaar benodigde praktijk en theorie eigen gemaakt.
Dank aan alle molenaars die ook hun steentje hebben bijgedragen aan de opleiding, in het bijzonder Willem van Olmen (Agneta), Jan Konink (de Engel, Varsseveld), en Joop Reesink (Hermien, Harreveld). En niet in het minst Hermien zelf voor de zeer gastvrije ontvangst in Harreveld.


8-5-2004 Geslaagde Molendag.

Hoewel de weersomstandigheden vooraf niet al te gunstig leken, noch voor molenliefhebber noch voor fietsers, viel het zaterdag uiteindelijk allemaal heel erg mee. De hele dag droog, een redelijke oostenwind en zowaar een zonnetje dat af en toe nog leek mee te willen werken.
In totaal bezochten ca. 100 bezoekers en bezoekertjes deze dag Agneta. Al dan niet voorzien van een kop koffie en een snee krentewegge konden ze zien hoe er een lange schoor werd gezaagd van ruim 17 meter. De wind was helaas te wisselvallig om goed mee te kunnen zagen. Het grootste deel van de dag moest er dan ook op de elektromotor gezaagd worden.
Verder was ook het uitzicht over Ruurlo vanaf de 10 meter hoge stelling voor veel bezoekers weer de moeite van de klim waard.

Speciaal dank aan mevr. Vaags die deze dag weer op voortreffelijke wijze voor de inwendige mens van de bezoekers zorgde.

27-12-2003 Buurt stelt Agneta weer in werking.

Op 27 december werd Agneta 'officieel' weer in gebruik gesteld door de buurt. Na het lichten van de vang door de jongste en de twee oudste buurtbewoners konden we Agneta weer in volle glorie zien draaien.

14-12-2003 Agneta in kerstsfeer.

kerstverlichting

Al van verre is het te zien : de enorme ster die de Agneta momenteel siert. Mede dankzij de hulp van Gerben, Walter en Henk Vaags en de inzet van de ladderwagen is 13 december de enorme ster opgetuigd. Met een steeds sterker aanwakkerende wind en steeds meer regen was de klus aan het eind van de middag dan toch geklaard. De Vrienden nat maar voldaan.
Maar liefst 90 meter lichtslang was er voor nodig, 100 meter staalkabel, zo'n 300 tie-rap's en de nodige uren werk. Maar het resultaat mag er in onze ogen dan ook zijn. Dankzij een kleine voorziening op de onlangs weer aangebrachte binnenroede , kan de molen nog gewoon draaien. Wel even de stekers van de lichtslang eruit natuurlijk :-)

5-12-2003 Agneta heeft weer 4 wieken

De fa. Vaags heeft de binnenroede weer aangebracht. Deze was begin 2003 verwijderd in verband met groot onderhoud. De molen heeft nu dus weer 4 wieken. De molenaar spreekt overigens niet van wieken, maar heeft het over de roeden van de molen (de binnen- en de buitenroede ieder met 2 wieken). Op 27 november werd de binnenroede gestoken. In de dagen daarna werd deze afgemonteerd met de ten-Have kleppen en de van-Bussel stroomlijnneuzen.

binnenroede weer in askop bijna klaar detail van Bussel
linksboven: de binnenroede is gestoken.
rechtsboven: kleppen en neuzen zijn aangebracht.
onder : detail van de vernieuwde binnenroede.

Dat Agneta ook met 1 roede prima kon draaien bewijst deze video ca. 1Mb, Shockwave vereist.(C)2003-2019 Stichting vrienden van de molen 'Agneta';DJW Lobeek